Informatii contact
Echipa Proaspatmacinat.ro
Ramnicu Valcea,
Str. Mircea Eliade,
nr. 20, Judetul Valcea
Telefon: 0752 150 915
0722 615 051
info__at__proaspatmacinat.ro
www.proaspatmacinat.ro
Sanatatea si faina integrala
Descoperirea ca cerealele pot fi macinate pentru a face din praful rezultat o pasta, trebuie sa fi fost deosebit de importanta, deoarece hranirea cu materia prima, bobul brut, nu era una chiar usoara. Chiar si asa amestecul rezultat era destul de aspru si cu un efect nefavorabil asupra dintilor. O perioada destul de mare de timp nu s-a consumat decat acea pasta de faina amestecata cu apa sub forma de terci de cereale pana ce sa descoperit tehnologia coptului. Primele mori manuale foloseau doua pietre, una deasupra celeilalte. Piatra de deasupra a fost transformata de la o simpla piatra rotunda la una plata cu maner si cu o gaura in mijloc prin care se turnau cerealele iar faina se strangea in marginea pietrei de jos, care era fixa. Oamenii macinau cerealele folosind pietrele de macinat la inceput prin forta proprie, apoi prin forta animalelor si in cele din urma folosindu-se de forta naturii.
Odata cu dezvoltarea civilizatiei, populatia a crescut rapid, s-au format orasele ca aglomerari mari de oameni fara resurse directe proprii. Morile de faina ramase in mediul urban nu au mai putut face fata cererii din ce in ce mai mari din orase. S-a pus problema pastrarii fainii, care integrala fiind, oxida destul de repede din cauza grasimilor si nutrientilor din germeni.
Morile dezvoltate la sfarsitul secolului XIX, mult mai puternice, erau capabile sa separe tarata si germenele de restul bobului si sa produca o faina mai alba, cu un continut ridicat in amidon, in schimb scazut in fibre, nutrienti, vitamine si grasimi, dar care se pastreaza un timp mai indelungat. Painea alba, considerata la inceput un semn de bogatie si consumata in special de cei foarte avuti, s-a raspandit peste tot ca un semn de prosperitate. Astazi, din ce in ce mai multi medici si nutritionisti asociaza consumul de produse rafinate si procesate cu tulburarile metabolice provocate de bolile “civilizatiei”.
Cea mai mare parte a bobului de grau (peste 80 %) este formata din endosperm, care reprezinta si partea componenta principala din faina alba si care contine proteine (in special gluten), amidon dar putini nutrienti. Fata de faina alba, faina integrala contine cu pana la 400 % mai multe vitamine (E, B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 si B12) si minerale (calciu, magneziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, fier) si cu pana la 500 % mai multe fibre, care au o valoare calorica mica, asigura o digestie corecta, sunt benefice florei intestinale, reduc riscul de aparitie a bolilor de inima, reduc nivelul de colesterol si riscul aparitiei cancerului.